Nieuws

Nieuwjaarsreceptie 2018


 


Prins Leopoldplein – nieuwe speeltuin


 


Symfonisch orkest Academie – afscheidsconcert

 


De warmste wijk
 


Buitenspeeldag 19 april 2017


 


Elisabethcup 2017


 


Winterparty 2017

 


Nieuw in de Elisabethwijk: Circuspunt | Minderbroedersstraat 81

Er valt heel wat te beleven in de buurt. En nu is er ook een circuspunt. Zin om vanalles te leren? Er zijn multi-lessen waarbij verschillende technieken afwisselend aan bod komen: jongleren, diabolo, flowerstick, chinese bordjes, acrobatie, doek, trapeze, eenwieler, ton, bal, stelten,…

Voor de kinderen van 6-8 jaar is er een les die is ingedeeld volgens leeftijd. Daarnaast is er ook een specialisatie-les waarbij we focussen op 1 techniek.
Zo is er luchtacrobatie waarbij jullie in de doeken en trapeze’s kunsten leren, werken aan kracht en lenigheid, via spel ons lichaam ontwikkelen en grenzen verleggen. Er is geen voorkennis vereist, wel een gezonde dosis energie en doorzettingsvermogen om deel te nemen aan één van de specialisatie-lessen.

Voor de jongsten, kinderen van de tweede en derde kleuterklas, is er ook circusles. Klimmen, klauteren, verkennen en elkaar en de verschillende circustechnieken ontdekken. Op een creatieve en speelse manier grenzen verleggen, zelfvertrouwen vergroten, motoriek ontwikkelen terwijl we samen bewegen en oefenen met het circusmateriaal.

Een aparte les voor volwassenen is er momenteel nog niet. Af en toe zullen er wel verschillende workshops en modules georganiseerd worden om ook de ouders meer van circus te laten proeven!

Circus Punt | Sofie Van Mieghem | info@circuspunt.be | 0485/74.71.89

Woensdagen
13u30-14u30 : kleutercircus 4+
14u30-16u : doek en trapeze 8+

Donderdagen
17u-18u : multicircus voor 1ste/2de/3de leerjaar

Tijdens vakantieperiodes zijn er ook circusweken van een hele dag.

 


Symfonisch orkest van de academie o.l.v. Kris Matthynssens

symfonisch orkest

 


Workshop vegetarische voeding

EVA workshop

 


Fotoboek impressie

Recent werd onze buurtwerking gecontacteerd door stadsgenoot Alain Carette die momenteel fotoacademie in Sint-Niklaas volgt.  Hij was gedurende ruim 37 jaar werkzaam binnen de sociale sector en vanuit deze invalshoek was zijn interesse naar het sociaal weefsel en wat mensen binnen een buurt bindt onveranderd groot en intens.

Tijdens onze kennismaking vernamen we het volgende :

“De lektuur van het prachtige boek ‘Sprakeloos’ van Tom Lanoye maakte me nieuwsgierig naar ‘de Elisabethwijk’ binnen Sint-Niklaas.  Al wandelend ontdekte ik fraaie architectuur, pleintjes … maar bovenal maakte ik kennis met heel wat sympathieke buurtbewoners. Er waren er nogal wat die met hun trouwe viervoeter op stap waren. De vriendelijkheid en oprechte interesse van ‘de mens binnen de wijk’ bleven me bij.

Ik heb ook goede herinneringen aan mijn bezoek aan de galerijk Bleek in de Truweelstraat én aan de bereidwillige medewerking van de neef van Tom Lanoye, Bram. Een aantal van deze impressies zijn opgenomen in een fotoboek. Hierbij volgt alvast een voorproefje.”

Uiteraard kunnen eventueel geïnteresseerden contact met me opnemen voor een print of fotoboekje of zomaar een vraag op carettealain9@gmail.com of carette.a@skynet.be.

 


Stadsprijs 2014 – categorie ‘Renovatie’ : Koningin Elisabethlaan 41

De stadsprijs voor renovatie, invulbouw en duurzaam bouwen is een origineel instrument dat het stadsbestuur jaarlijks hanteert om inwoners te stimuleren een stadswoning te onderhouden en te vernieuwen.

Ook in 2014 was er voor dit initiatief veel belangstelling en waren de inzendingen van hoge kwaliteit.  Aan de editie 2014 van deze wedstrijd namen 22 eigenaars deel. Vooraf werd een preselectie gemaakt van 22 naar 8. De jury bracht een plaatsbezoek aan de 8 geselecteerde panden.  Na dit plaatsbezoek was de jury van oordeel dat de inzendingen van een grote diversiteit zijn. Met algemene consensus werden drie projecten weerhouden, één in elke categorie, die bekroond worden met een prijs van 2.000 EUR. De geselecteerde projecten dragen omwille van hun voorbeeldfunctie, hun diverse aanpak en hun specifieke inbreng bij tot de bevordering van de stadsrenovatie, het stadsleven en het duurzaam bouwen.

Voor de categorie renovatie gaat de prijs naar de woning aan Koningin Elisabethlaan 41, van Odette Krahel, met architect Jao Smet.

Deze verbouwing laat zich kenmerken als een hele lichte woning met een groot ruimtegevoel. Hiervoor is er geopteerd om een nieuwe volledig beglaasde achtergevel te creëren. Deze zone zorgt ervoor dat het tussenbordes van de trap, de keuken en de bijzondere kijkdoos in de slaapkamer één ruimtelijk geheel vormen. De voormalige donkere inkom- en trappenhal is nu opengewerkt en baadt in het licht en geeft een doorzicht naar de leefruimte. De patio, met schuifraam, kan als annex van de eetruimte worden aanzien en de zitruimte is voorzien van een groot openvouwbaar venster, waardoor de volledige breedte één geheel wordt met het aanpalend terras en tuin. De jury looft ook het behoud van de oorspronkelijke gevel in deze waardevolle wijk en het gebruik van eenvoudig en degelijk materiaal in deze heldere woning.

Kijkdag

De laureaten stellen op zondag 17 mei van 11 tot 17 uur hun woning open voor het publiek, dit met het oog op de voorbeeldfunctie van deze projecten in het kader van de stadsrenovatie en het duurzaam bouwen.

Het stadsbestuur nodigt de inwoners ook uit om in te schrijven voor de stadsprijs voor renovatie, invulbouw en duurzaam bouwen 2015.

 

Reportage TV Oost : Stadsprijs

Persbericht Sint-Niklaas : Laureaten stadsprijs voor renovatie, invulbouw en duurzaam bouwen 2014