Grote Lenteschoonmaak

Omwille van Coronapandemie was er geen lenteschoonmaak in 2020 en 2021.

We hopen hiermee in 2022 opnieuw van start te gaan.

 


Vrijdag 22 maart 2019 was een zalige lentedag. Ideaal weer dus voor de Grote Lenteschoonmaak in de Elisabethwijk.

Ongeveer 40 kinderen, 3 leerkrachten en 10 buurtbewoners deden mee aan deze actie. Ze verzamelden om half twee op het Koningin Elisabethplein. Daar kregen ze van de buurtwerkster een prikstok, handschoenen, zakken en hesjes. De leerlingen hadden ook een bolderkar meegebracht van school en nog wat materiaal. En een buurtbewoonster ging snel nog een kar halen. De mannen van de wijkploeg van de stad waren ook aanwezig. Zij gaven voor het vertrek iedereen nog wat goede raad.

De hele groep werd onderverdeeld in drie groepen met elk een parcours. Het was snel duidelijk dat er veel te veel vuil lag om in het beperkte tijdsbestek op te halen. Vooral sigarettenpeuken bleken heel tijdrovend om op te ruimen. De groep kreeg vaak positieve commentaar van passanten. Maar het zou natuurlijk beter zijn als er geen vuil meer op straat gesmeten werd. Nog te veel mensen gooien allerlei zaken op straat (plastiek zakken, verpakkingen, sigaretten, neusdoekjes, blikjes, flessen, …. ) ze vonden zelfs een brievenbus. Al gauw zaten de zakken dus goed vol. Gelukkig kwam de wijkploeg deze ophalen. Ook zware voorwerpen die onderweg werden gevonden werden door hen meegenomen.

Uiteindelijk verzamelde iedereen rond kwart na drie op het Prins Leopoldplein waar ze bedankt werden voor hun inzet. Uiteraard met een hapje en drankje. Een handelaar was zo blij met de actie dat hij voor frietjes zorgde. En toen werd al het vuil gewogen. Spannend. Op anderhalf uur werd maar liefst 87,5 kg opgehaald (exclusief de grote brievenbus).

Veel dank aan de leerlingen en leerkrachten van buurtschool Sint-Camillus, buurtbewoners, de wijkploeg en Miwa voor de logistieke steun.