Blog

Zie ook op de link

 

31/01/2019 – Warme Wensen voor de Warmste Wijk

In één van de vorige posts hadden Warmste Wijk-teamleden Bart en Sara het erover dat losse events organiseren in het kader van het project niet echt werkt. “Het is beter om het te koppelen aan iets, bijvoorbeeld de nieuwjaarsreceptie die de wijk zelf organiseert,” aldus Sara. Omdat een nieuw jaar perfect is om goede voornemens in de praktijk om te zetten, stonden Hanne en Marte dus op 19 januari paraat om de Warmste nieuwjaarswensen over te brengen aan de wijkbewoners.

Warm ingeduffelde buurtbewoners kwamen naar het gezellige Leopoldplein en werden door het buurtcomité getrakteerd op winterse drankjes en een dessertenbuffet. Wie wilde, kon een glas bubbels drinken voor het goede doel: het wijkschooltje wil in samenwerking met de buurtwerking gevelbankjes plaatsen aan de school, zodat ouders nog een praatje kunnen maken aan de schoolpoort.

Natuurlijk komen de wijkbewoners vooral naar de receptie om bij te praten met de buren en hen het beste voor het nieuwe jaar te wensen. Toch werd ook de stand van de Warmste Wijk niet vergeten. We deden heel wat warme babbels, met mensen die al heel wat deden om hun woning ‘warmer’ te maken, met mensen die er nog maar pas aan begonnen zijn, en met mensen die – onder invloed van enkele enthousiastelingen uit de buurt én het Warmste Wijkteam – het helemaal zien zitten om dat in de toekomst te doen.

Eén van de leukste gesprekken was met een buurtbewoner die onlangs het Warmste Wijkteam aan de deur had gehad, en de aangeboden energie-audit met beide handen had aangenomen. De audit had hem heel wat ideeën gegeven, en hij was alvast aan de slag gegaan. Toch zat hij met nog wat vragen, waarop we hem zo goed mogelijk advies gaven. Hij vatte meteen de koe bij de hoorns, want de volgende dag zag ik hem al terug op het stadhuis om informatie te komen inwinnen over het aanvragen van premies. Fijn dat we de drempel op deze manier kunnen verlagen, en dat mensen niet alleen actie willen ondernemen, maar het ook zo goed mogelijk willen doen!

Een ander fijn gesprek was met een buurtbewoonster die haar woning al helemaal gerenoveerd en energiezuinig had gemaakt. Ze vertelde over haar ervaringen, en wil nu ook graag haar buurvrouw helpen om aan de slag te gaan. Zo’n mensen in de buurt zijn goud waard, en het is erg fijn om te zien hoe het ‘warmste virus’ steeds meer mensen aansteekt. We kijken al uit naar de volgende activiteiten waarbij de buurtwerking en de Warmste Wijk gaan samenwerken!