Warmste Wijk

www.dewarmstewijk.be | Lees ook de blog

De Elisabethwijk wordt uitgeroepen tot “De Warmste Wijk”. De komende jaren maken we er samen in alle opzichten het warmste stukje Sint-Niklaas van.

 
Wat is “De Warmste Wijk”?
“De Warmste Wijk” kadert in een Europees project (zie verder). Sint-Niklaas zet hiermee de klimaatdoelstellingen hoog op de agenda. Samen met de inwoners willen we duurzame én aangename plekken maken om te wonen en te leven.

 
Waarom is dit zo belangrijk?

Onze woningen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2 uitstoot. Met “De Warmste Wijk” maken we mensen letterlijk warm om hun huizen energiezuiniger te maken. Dat is niet alleen goed voor het milieu, het zorgt ook voor meer comfort én het levert een fikse besparing op.

 
De Elisabethwijk wordt “De Warmste Wijk” van Sint-Niklaas

De Elisabethwijk neemt het voortouw in. Samen met de bewoners willen we de wijk duurzamer maken door het energiepeil van de woningen te verbeteren. Dat kan al met minieme gedragswijzigingen, maar ook door kleine en grotere aanpassingen aan de woning uit te voeren.

 
Wat kan jij doen?

Omdat we geloven dat we dingen beter doen wanneer we samenwerken, roepen we alle bewoners van de Elisabethwijk op om samen een warm verhaal te schrijven. Ook jij kan op verschillende manieren meewerken aan “De Warmste Wijk”.

• Vraag een energiescan aan. Een deskundige onderzoekt hoe je door je gedrag te veranderen minder energie verbruikt. In het verslag vind je een lijst van aanbevelingen: kleine gedragswijzigingen die een grote invloed hebben op je energiefactuur.

• Vraag een energieaudit aan en laat je huis energetisch beter scoren. Een deskundige verkent je huis van beneden tot boven en doet aanbevelingen voor gedragswijzigingen en een eventueel renovatietraject. Heb je al concrete renovatieplannen? Dan helpt de specialist je met praktische tips. Hij of zij maakt een overzicht voor een renovatieplanning en een kosten-batenanalyse. Zo ben je zeker dat je de beste keuzes maakt.

• Denk je eraan om je woning naar Bijna Energie Neutraal (BEN) te renoveren? Een specialist bekijkt met jou de opties en helpt je met de voorbereiding en planning.

• Door de komende vier jaar regelmatig je meterstanden in te voeren, kunnen we de resultaten opvolgen en komen we te weten welke aanpak het beste werkt.

• We organiseren regelmatig informatiesessies en activiteiten, je bent steeds welkom.

• Hang een affiche op om de campagne bekend te maken.

• Spreek je buren aan over deze campagne.

 
 Contacteer ons
Meer info kan je vinden op de website www.dewarmstewijk.be voor de laatste nieuwtjes, aankondigingen.

Alle vragen kan je sturen naar dewarmstewijk@sint-niklaas.be of stellen via 03 778 32 04. Laat je gegevens achter en ontvang regelmatig een nieuwsbrief.

Of kom eens langs op een woensdag tussen 13u en 18u, in de kleine vergaderzaal van zaal Familia (of op een ander moment, na afspraak).

 
 Wil je meer?
Geef je op als vrijwilliger en werk mee aan de promocampagne van “De Warmste Wijk”. Je organiseert mee activiteiten, deelt je verhaal met de buren of bent een aanspreekpunt voor de bewoners van de wijk of je verleent hulp bij het ingeven van meterstanden, hulp bij het installeren van smart meters of ….

Je moet geen voorkennis hebben, enkel een dosis warme goesting. Geef een seintje en we nodigen je uit op de volgende warme bijeenkomst.


 


Groene Stroom in de Warmste Wijk: zitdag woensdag 23 januari tussen 8.15-12u en tussen 17-21u


Stem op De Warmste Wijk voor de publieksprijs van de Belfius Smart Belgium Award

De Warmste Wijk werd genomineerd voor de Belfius Smart Belgium Award (in de categorie gemeenten met meer dan 30.000 inwoners).

Ondertussen zijn de stembussen opengegaan voor de publieksprijs; breng je stem op deze pagina uit voor 18 maart.

Op 21 maart weten we of we gewonnen hebben.

 


SNEL ENERGIEBESPAREN? Kom naar de energiefitavond op maandag 5 maart

Zonder veel moeite en zonder grote investeringen snel euro’s besparen? Kom naar de energiefitavond op maandag 5 maart van 19.30 tot 21 uur in Infopunt Elisabethwijk, Truweelstraat 138.

Geen extreme toestanden, maar wel een leuk anderhalf uur, vol praktische info waar je meteen mee aan de slag kan.

Om praktische redenen vraagt Eandis om in te schrijven via www.eandis.be/energiefit .

U kan ook een mailtje sturen naar dewarmstewijk@sint-niklaas.be of bellen naar 03 778 32 04 en dan doen wij de inschrijving bij Eandis.

 


PREMIES: WELKE ZIJN ER NOG EN KOM IK ER VOOR IN AANMERKING? – Infoavond op woensdag 28 februari

Er zijn nog premies! Verschillende overheden en instanties geven premies voor duurzame ingrepen. Sommige kan je combineren, andere niet. Voor sommige is er een inkomensgrens, voor andere niet … De zoektocht in het premiebos hoef je niet alleen te doen, we tonen je de weg op deze infoavond.

Iedereen welkom tijdens deze infoavond op woensdag 28 februari van 19.30 tot 21 uur in Infopunt Elisabethwijk, Truweelstraat 138.
Geef -om praktische redenen- even een seintje via dewarmstewijk@sint-niklaas.be of 03 778 32 04 en we reserveren een plaatsje.

 
Vragen over premies?

Vanaf 1 maart ben je welkom in het stadhuis aan de balie ‘wonen en bouwen’ voor al je premievragen. Naast de infobalie op het gelijkvloers staat een ticketzuil. Kies in het menu het product waarover je een vraag hebt en print het ticket. Op het ticket kan je lezen dat je verwacht wordt op de tweede verdieping.

Bewoners van De Warmste Wijk kunnen voor alle (premie-) vragen altijd beroep doen op Marieke De Wever via dewarmstewijk@sint-niklaas.be of
03 778 32 04.

 


Nieuwsflits nummer 3 – 6 oktober 2017
De Warmste Wijk lanceerde op de Happening van 26 augustus de activiteitenbrochure voor 2017 – 2018. Ondertussen werden een aantal data toegevoegd. De brochure is de vinden op de website www.dewarmstewijk.be. Als je de brochure liever op papier hebt, stuur een mailtje naar dewarmstewijk@sint-niklaas.be.

Ken je buren die graag een grondige energetische doorlichting van hun woning wensen of een heleboel tips rond hun energieverbruik, doe hun een plezier en vraag een energieaudit of energiescan aan. Je kan hen ook helpen door energiemeester te worden.

 
ENERGIEMEESTERS
Even ter herinnering: dinsdag 10 oktober starten we met de opleiding voor de vrijwillige energiemeesters. Voorkennis is absoluut niet nodig, enkel een dosis warme goesting.

Wil jij ook buren helpen met besparen op hun energiefactuur of ben je gewoon nieuwsgierig? De komende 3 dinsdagen van 19.30 tot 21 uur kan je ons vinden in de voormalige bibliotheek aan Zaal Familia. We geven je alle informatie en reiken we ook hulpmiddelen aan.

De inhoud ziet er als volgt uit:
– Dinsdag 10 oktober staat besparen op de elektriciteitsfactuur centraal.
– Dinsdag 17 oktober is het de beurt aan besparen op verwarming en water.
– Dinsdag 24 oktober kom je dan weer alles te weten over premies en projecten in Sint-Niklaas.

Je hoeft niet alle avonden te volgen, kom gerust langs wanneer het je het meest interessant lijkt. Meer info kan je vinden op de website.

 
ZITDAG ZAAL FAMILIA
Iedere woensdagnamiddag van 13 tot 18 uur kan je ons vinden in Zaal Familia. Op woensdagen 18 oktober, 1 november en 27 december zijn we helaas niet ter plaatse, maar wel steeds via mail te bereiken.

Vanaf volgende week verhuizen we een deur, naar het lokaal van de voormalige bibliotheek, waar we met De Warmste Wijk een warm plekje gevonden hebben.

 


HAPPENING – op zaterdag 26 augustus 2017
doorlopende van 9.30 tot 12.30 uur – in zaal Familia, Truweelstraat 138

In de uitnodiging die u begin augustus in de bus kreeg staat dat we het jaarprogramma voorstellen om 11 uur. Wegens de opening van de tentoonstelling ‘Zijde gij ook van Sinnekloas’ op het zelfde uur, verzetten we dit persmoment naar 10 uur. Uiteraard bent u heel de voormiddag welkom om uw programmabrochure af te halen, een workshop te volgen, kennis te maken, de folderstands te bekijken, de buren te ontmoeten …

De planning voor de workshops (telkens 20 minuten), ziet er als volgt uit:
– 09u30: Meten is weten
– 10u15: BENOveren, hoe begin ik er aan
– 11u00: Meten is weten
– 11u45: BENOveren, hoe begin ik er aan

Voor de eerste 50 aanwezigen hebben we een warme bon en onder alle aanwezigen verloten we een warme attentie. Voor de kinderen is een kleurtafel voorzien.

 


De Warmste Wijk zoekt energiemeesters

Op dinsdag 20 juni organiseren we van 19.30 tot 21.00 uur een informatieavond in de kleine zaal van zaal Familia, Truweelstraat 138.

 


Welkom op onze 1ste ‘1ste bijeenkomst vrijwilligers‘, op woensdag 10 mei 19.30u – zaal Familia, Truweelstraat.

 


KOM KENNISMAKEN – Zondag 23 april 2017
 

Dan zetten de we de deuren van “De Warmste Wijk” open. Tussen 9u30 en 12u30 kan je binnenlopen in de cafetaria van zaal Familia, Truweelstraat 138 en komen kennismaken. Wij voorzien een (warm) drankje en een hapje.

  • Je kan alle informatie krijgen rond het project ‘de warmste wijk’
  • Je kan alle informatie krijgen rond energiescans, energie – audits
  • Je kan onmiddellijk een afspraak maken voor een scan of audit
  • Je kan je aanmelden voor begeleiding bij je BEN-renovatie
  • Je kan de originele ‘warmste wijk trui’ bewonderen
  • Je kan al je vragen stellen
  • Je kan al je ideeën doorgeven
  • Je kan … even binnenspringen.

 


INFORMATIESESSIE – ‘Fotovoltaïsche zonnepanelen (PV) : zin en onzin’
 

Wanneer: Dinsdag 25 april van 19u30 tot 22u
Waar : zaal Familia, Truweelstraat 138

Graag een seintje voor je aanwezigheid op dewarmstewijk@sint-niklaas.be

In deze infosessie geeft een ervaren lesgever van Dialoog vzw informatie over de onderdelen en werking van een PV-installatie. Je krijgt antwoord op vragen als: wat brengt een installatie op en welke factoren hebben invloed op de opbrengst? Hoe groot moet de installatie zijn en hoe integreert je ze in uw dak? Hoe herken je een kwalitatieve installatie? Kan je batterijen koppelen aan een installatie? Wat zegt de regelgeving over PV-installaties? Er is ook ruimte om vragen te stellen.

Daarnaast krijg je informatie over welke (stedelijke) premies nog mogelijk zijn en over de samenaankoop zonnepanelen van de provincie Oost-Vlaanderen.