Cultuurprijs

Sprakeloos in de buurt wint cultuurprijs 2011

Cultuurprijs2011
Sprakeloos in de buurt. Laureaat cultuurprijs stad Sint-Niklaas 2011. Foto Paul De Malsche.

Op woensdag 7 december 2011 reikte de cultuurraad van Sint-Niklaas in de Stadsschouwburg de CULTUURPRIJS 2011 uit aan “Sprakeloos in de Buurt”.

“Sprakeloos in de buurt” was een vernieuwend en zeer succesvol buurt- en bibproject rond het boek “Sprakeloos” van Tom Lanoye, die met dit project voor goed verankerd werd op zijn geboorteplek in Sint-Niklaas. Ook het beruchte café ’t Glazen Dakske, uitvalsbasis van het project, kreeg nadien een tweede leven.

Een andere mooie uitloper is het omvormen van de toenmalige buurtwandeling tot een officiële toeristische wandelroute, met vaste panelen, foto’s en citaten. Het wordt nu uitkijken naar de film “Sprakeloos op het scherm” (regie Hilde Van Mieghem).

Met de cultuurprijs wordt elk jaar een uitzonderlijke manifestatie, een uniek cultuurproject en/of een bijzondere prestatie in de periode 1 juli (2010) tot 30 juni (2011) bekroond. De laureaat ontving het beeld “MAANDRAGER” van Paul Dekker. De twee andere genomineerden (uit een lijst van 24 voordrachten) waren: Coup de ville (WARP) en Het Land van Reynaert (Reynaertspel op De Ster)