Paterssite

Stad Sint-Niklaas Paterssite

Wooncoop info Patershof

Het stadsbestuur heeft in 2014, met subsidies van de federale overheid, de Paterssite in de Truweelstraat aangekocht. Het gaat om de kerk, het klooster, zaal Familia, het vroegere bibliotheekfiliaal, de parking en de tuin.

Hierna heeft het stadsbestuur, samen met Interwaas, een studiebureau aangesteld dat voorstellen heeft uitgewerkt om aan de Paterssite een nieuwe toekomst te geven.

Om daarin keuzes te maken, werden diverse participatiemomenten ingelegd om ook de mening en de ideeën te kennen van de buurtbewoners en de gebruikers van zaal Familia.

Intussen werden er in de Paterskerk en aanpalende tuin diverse activiteiten georganiseerd, met als laatste het afscheid op 3 februari 2018.

Raadpleeg hier de diverse verschenen persberichten.
 


April 2023 : Infosessies duurzaam coöperatief woonproject De Paterssite

In Sint-Niklaas kan je binnenkort ontzorgd wonen in een duurzaam woonproject op een rustige toplocatie !
 
Kom hierover alles te weten op één van volgende infosessies:

  • dinsdag 18 april 2023 van 19.30 tot 21 uur (Bib Sint-Niklaas, Hendrik Heymanplein)
  • donderdag 20 april 2023 van 19.30 tot 21 uur (online)
  • woensdag 26 april 2023 van 19.30 tot 21 uur (Bib Sint-Niklaas, Hendrik Heymanplein)

Gratis inschrijven kan via www.wooncoop.be/paterssite.

 


Tot nader bericht geen Buurtkwartier in de Paterskerk.

Net toen de buurtkrant gedrukt was (met het bericht dat op zondag 27 maart Het Buurtkwartier opnieuw van start gaat) vernamen we dat alle activiteiten in de Paterskerk minstens tot en met april geannuleerd worden.

Dit komt doordat een groot waterlek in de kelder de twee warmtepompen vernielde. Oorzaak is een defecte schakelaar in de kelder van de kerk.  Het systeem om regenwater te recupereren (voor bijvoorbeeld de toiletten) is de oorzaak.  Als er te weinig regenwater is, regelt een ‘vlotter’ dat er ook leidingwater wordt voorzien.  Maar die schakelaar bleek stuk te zijn, waardoor er onophoudelijk leidingwater in de kelder werd gepompt.  Het water stond er twee meter hoog.  Uit voorzorg werd alle ventilatie in het ontmoetingscentrum een verdieping hoger uitgeschakeld. Ook de verwarming doet het niet.

Wanneer de Paterskerk opnieuw de deuren kan openen, is voorlopig nog onduidelijk want de levertermijn voor nieuwe warmtepompen is redelijk lang.
 


December 2020 : extra Wooncoop infosessie speciaal voor de buurt

Ondertussen werd een belangrijke mijlpaal bereikt: op amper 6 weken tijd slaagde wooncoop erin om 1,2M burgerkapitaal te verzamelen bij ethische investeerders uit het Waasland en ver daarbuiten.  Op basis van deze resultaten heeft wooncoop zich vandaag “officieel geëngageerd om het project op te starten.”

Momenteel hebben al meer dan 30 mensen zich gemeld als geïnteresseerde bewoners.  Begin ‘21 start wooncoop de gesprekken op met deze geïnteresseerden en worden de units toegekend.  Als alles volgens plan verloopt, zullen de eerste bewoners hun intrek nemen in de Paterssite in het voorjaar van 2023.

Intussen gaat de zoektocht naar investeerders verder.  Wie op zoek is naar een ethisch alternatief voor zijn spaargeld, is nog steeds van harte welkom.  We streven ernaar om onze teller van burgerkapitaal op 2M euro te hebben tegen eind ‘20.  Ter herinnering: investeerders kunnen participeren in dit project door de aankoop van aandelen of het verstrekken van een lening.

Er volgt een bijkomende infosessie op 10 december om 19:30u (via zoom).  Inschrijven kan via www.wooncoop.be/paterssite
 


November 2020 : Wooncoop bekomt de eerste schijf van het burgerkapitaal

Coöperatief woonproject Paterssite definitief uit de startblokken – lees meer
 


Een boodschap uit het verleden

Verbouwingen gaan steevast gepaard met verrassingen, soms ook zeer aangename verrassingen.

Tijdens de ontmantelingswerken werd achter een herdenkingssteen uit 1926 in de gevel van het klooster een fles gevonden. De brief in de fles sprak tot ieders verbeelding, maar een passage in de dagboeken van het klooster bracht duidelijkheid: de brief verwijst naar de eerstesteenlegging in 1926 en vermeldt alle betrokkenen bij het project.
 


Sluiting parking Familia vanaf 25 maart 2019

De werkzaamheden aan de Paterskerk gaan binnenkort van start.  De kerk wordt omgevormd tot een gemeenschapscentrum en een cultuurhuis.

Vanaf maandag 25 maart gaat de parking van zaal Familia dicht.  Zij wordt opgenomen in de werfzone.  Er is steeds parkeercapaciteit in de parking Station (info: www.sint-niklaas.be/parkeren)

De werken starten op 1 april.  Tijdens deze werken loopt de route van het werfverkeer via de Truweelstraat en de parking.  In de volgende fase wordt de werfingang verlegd naar de kant Leopold II-laan.  Met vragen over de uitvoering van de werken kan u terecht bij info@interwaas.be