Vorige edities

2017 – ‘Sprakeloos’ tijdens 4de editie Ciné Leopold

Programma | Sprakeloos | Kortfilms
 

Openingsfilm Sprakeloos

“Vanaf 15 maart 207 was ‘Sprakeloos’ van Hilde Van Mieghem, met onder meer Viviane De Muynck en Stany Crets, in de bioscoopzalen te zien. Deze verfilming van het gelijknamige boek van Tom Lanoye gaat grotendeels over de relatie met zijn moeder, maar ook Sint-Niklaas, en bij uitstek de Elisabethwijk speelt een rol in het verhaal.

Daarnaast zijn er ook opnames geweest in De Casino, op de Grote Markt en in café De Graanmaat. De hoofdrolspelers spreken in de film ook in het Sint-Niklase dialect en heel wat figuranten en gastacteurs uit het amateurtheater komen uit deze stad.”

 
Zie ook onze Sprakeloos pagina


 
Regie: Hilde Van Mieghem (2017), België, 105 min
Acteurs: Stany Crets,Viviane De Muynck, Marie Vinck, Flor Decleir, Hans Kesting, Rik van Uffelen

 

‘A man called Ove’ werd de keuzefilm

Het publiek koos de voorafgaande weken uit drie langspeelfilms wat ze die avond willen zien. De tussenstand die middag gaf al aan dat A man called Ove – Europese Filmprijs voor Beste komedie, de koploper was.

2015, Zweden, 112 min
Regie: Hannes Holm
Acteurs: Rolf Lassgard en Bahar Pars

A man called Ove

Ove is 59 jaar oud, rijdt in een Saab en staat bekend als de mopperkont van de buurt. Maar Ove is niet bitter, hij gromt alleen een beetje, en hij heeft inderdaad niet steevast een glimlach op zijn gezicht. Als hij het ergens niet mee eens is, dan zegt hij dat. Vooral tegen zijn directe omgeving in de wijk waarin hij woont.

Elke ochtend loopt Ove een inspectierondje in zijn buurt, terwijl hij foutief geparkeerde fietsen verplaatst en de inhoud van afvalbakken controleert. Er is een reden dat hij met dit imago zijn buurtbewoners bewust op afstand houdt, maar die houdt hij voor zichzelf. Tot de nieuwe overburen op een ochtend per ongeluk zijn brievenbus omver rijden. Het blijkt het begin van een onverwachte vriendschap, die Ove de mooie kant van het leven weer laat zien.

 
 

De films die niet werd gekozen waren:

De 100 Jarige Man Die Uit het Raam Klom En Verdween | 2013, Zweden, 114 min
The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy | 2005, Verenigde Staten, 104 min

 

Belgische kortfilms

Une foret obscure – 14’ (Niels Faes)
Drôle d’oiseau – 14’ (Anouk Fortunier) 2015
Nkosi Coiffure – 14’ (Frederike Migom) 2015
De volgende – 5’ (Babs Raedschelders) 2010
Memee – 10’ (Evelyn Verschoore) 2010
A dog’s life – 9’ (Pieter Vandenabeele) 2014
Oh Willy – 17’ (Emma De Swaef) 2012
Mia – 9’ (Wouter Bongaerts) 2013
Voltaire – 11’ (Jan Snoeckx) 2015
Tank – 6’ (Raoul Servais) 2014

Beschrijving in deze kortfilms folder
 
 

Keuze van animatiefilm voor jong en oud

Nieuw dit jaar, was dat je net zoals bij de volwassen keuzefilm, ook mee de animatiefilm op onze laatste avond kon bepalen door te stemmen op 1 van onderstaande geselecteerde pareltjes.

Het eindresultaat bleef na de laatste tussenstand onveranderd en zo werd Shaun the Sheep de winnende animatiefilm die werd uitgezonden.

Andere keuzes waren :

  • Inside Out, 2015, Verenigde Staten, Taal: Vlaams, Duur: 91 min.
  • Ijzeren Reus, 1999, Verenigde Staten, Taal: Nederlands, Duur: 83 min
  • GVR, 1989, Groot-Brittannië, Taal: Nederlands, Duur: 88 min.

 
Vanaf 18.30 uur was er kinderanimatie door Coiffure Confituur. Voorafgegaan door animatiefilms van kinderen van de SASK.

 
 
 

 
 

2016 – 3de editie met eigen kortfilm ‘Levende Zielen’

In de zomer van 2016 organiseerde buurtwerking Elisabethwijk voor de derde maal Ciné Leopold.

2016 was een bijzonder jaar, want tijdens de vorige editie kreeg de buurtwerking van de Elisabethwijk het idee om zelf een kortfilm te maken. Een heleboel buurtbewoners stappen mee in dit sociaal-artistiek avontuur. Regisseurs van de film waren buurtbewoner Johan Dehandschutter en Francis Vanhoutte. Beiden docenten aan het DKO-KASKA (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen). De productie was in handen van buurtwerkster Siri Van Hove. De titel van de fictiefilm is Levende Zielen en het verhaal speelde zich -uiteraard!- af in de Elisabethwijk.

 
Onze kortfilm werd in première op zaterdag 6 augustus in de Paterskerk vertoond en nadien ook op 20 augustus als mooie selectie tussen andere Belgische kortfilms.

 

Keuzefilm

Het publiek mocht opnieuw kiezen uit drie langspeelfilms :
– Hugo: 2011 (Martin Scorsese)
– Chocolat: 2000 (Lasse Hallstrom)
– The Grand Budapest Hotel: 2014 (Wes Anderson)

Stemmen kon tot op de avond zelf en de film met de meeste stemmen die toen vertoond werd was Hugo.

 

Belgische kortfilms

1. Lost and found, regie: Antje Van Wichelen – winnaar Kortgeknipt 2014, stop-motion 9′
2. S.O.S. Fonske, regie: Robbe de Hert, 14′, met Frans Buyens
3. Rose, regie: Ritchie Vermeire en Dilgesh Rojbeyani, 17′
4. Opa & Pepe, regie: Katleen Brusselmans, 20′, met Damiaan De Schrijver en Lucas Van den Eynde
5. Quelqu’un m’attend, regie: Mustapha Souaidi, 12′
6. Levende zielen, regie: Johan Dehandschutter en Francis Vanhoutte, 40′

 

Kinderanimatie + The Jungle Book (animatiefilm, originele versie, 1967)

Tijdens Ciné Leopold willen we op de laatste avond onze jongste bewoners extra verwennen. Het Prins Leopoldplein wordt dan verkeersvrij vanaf 18 uur. Vanaf 18.30 uur konden de kinderen zich gratis laten grimeren als een leuk diertje en werden er ook pannenkoeken gebakken.

Om 21 uur begon de originele versie van The Jungle Book, en vertoonden we ook animatiefilms van kinderen van de academie.

 
 
 

 
 

2015 – vervolg op een 1ste geslaagde editie

Programma en flyer

 

Robbe De Hert als peter van Ciné Leopold

We waren uiteraard heel trots dat niemand minder dan Robbe De Hert, de bekende filmregisseur, peter wilde zijn van ons filmfestival. Als openingsfilm vertoonden we zijn prachtige film Lijmen/Het Been (2000) met Koen De Bouw, Mike Verdrengh, Jan Decleir, Willeke van Ammelrooy (won Gouden Kalf voor haar rol) , Sylvia Kristel en Jaak Van Assche.


 

Voor de 2de zaterdag verkoos het publiek uit 3 keuzefilms (naast The Artist en The Homesman) de film ‘Into the wild’.


 

Zaterdag 15 augustus werden opnieuw Belgische kortfilms vertoond; voor het eerst ditmaal in de Paterskerk vanwege de mindere weersvoorspelling.


 

Kinderanimatie tijdens animatiefilm

Jong en oud konden het Kubbspel spelen en de beginselen van capoeira leren. Er was ook kindergrime en kinderen recycleerden materiaal tot een mooi knutselwerkje.

Dat weekend vertoonden we ‘Fantastic mr Fox’ van Wes Anderson (naar een verhaal van Roald Dahl) met stemmen van George Clooney, Willem Dafoe en Meryl Streep. Voorafgaand projecteerden we een aantal animatiefilms van de leerlingen van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten. Na de hoofdfilm volgden nog films van de laureaten van de Kunstbende (een wedstrijd voor jong aanstormend talent).

 

Bio theebar, hapjes van het Wonderhuys en het oudercomité Sint-Camillus en het exclusieve Ciné Leopoldbier

Tijdens het 2de filmfestival kon je voor het eerst van ons Ciné Leopoldbier proeven, een exclusieve 33cl tripel van brouwerij Boelens.

Verder boden wij op 1 en 8 augustus lekkere en gezonde hapjes aan van Het Wonderhuys. Op 15 en 22 augustus waren er pannenkoeken en andere desserts te verkrijgen verzorgd door het oudercomité van Basisschool Sint-Camillus. En we hadden voor het eerst ook een biotheebar. Telkens waren er verschillende soorten thee te proeven van RELeaSe Tea.

 

Reportage TV Oost : Sint-Niklaas TV: Ciné Leopold
Persverslag HLN : Robbe De Hert opent reeks openluchtfilms
Persverslag Nieuwsblad : Sfeer bij Ciné Leopold
Persverslag HLN : Publiek Ciné Leopold kiest openluchtfilm
Persverslag Nieuwsblad : Ciné Leopold gaat ‘Into the Wild’
Persverslag Nieuwsblad : Kortfilms op Ciné Leopold
Persbericht HLN : Laatste keer Ciné Leopold op Leopoldplein

 
 

  

2014 : de 1ste editie van Ciné Leopold

In 2014 werd er geen jaarlijks buurtfeest georganiseerd. We vonden dat het tijd was voor iets anders, maar met nog steeds de bedoeling om mensen samen te brengen in onze buurt.

affiche-CineLeopold-verkortEen aantal jaar geleden passeerde het Marthatentatief op het Prins Leopoldplein (i.s.m. het cultuurcentrum) en dat was schitterend. We zaten al een tijdje met het idee iets te doen met film op het plein en we hebben het geluk iemand in onze buurt te hebben die verstand van zaken heeft wat film betreft, dus …

De eerste editie werd sober gehouden gezien we geen idee hadden hoeveel volk we mochten verwachten. Er werd ook gehoopt op een beetje (veel) geluk met het weer want er waren geen tenten voorzien en achteraf gezien zijn al onze filmavonden zo goed als droog verlopen en mochten toch zeker 600 kijkers ontvangen.

 

Programmatie 4 filmavonden

De eerste vertoning op 2 augustus was een mooi tijdsdocument voor iedereen die in Sint-Niklaas woont en zeker in de Elisabethwijk. We vertoonden de gerestaureerde versie van Stad in de Tijd, een filmisch document over hoe de stad groeide. Aansluitend met privé filmfragmenten over het vroegere leven in de Elisabethwijk.

De tweede avond werd de keuzefilm ‘Intouchables’ vertoond, bepaald doordat de bezoekers voorafgaand een keuze konden maken uit 3 films.

De derde avond was er een heus kortfilmfestival met enkele bekroonde films, en Ciné Leopold werd op 23 augustus afgesloten met de schitterende animatiefilm ‘Ernest & Celestine’.