Paterssite Activiteiten

Afscheid Paterskerk: expo en info, rondleiding, hapje en drankje


Op zaterdag 3 februari was het zover: dan trokken we de deur van de Paterskerk dicht.  Maar niet zonder nog een laatste blik te werpen op de kerk zoals ze toen was.  Die namiddag werden de plannen toegelicht door de architecten en Interwaas.  We reikten ook een prijs uit aan de winnaar van de namenwedstrijd.

Onder begeleiding van een hapje en een drankje was iedereen welkom op deze tentoonstelling; ook een rondleiding in het klooster werd voorzien en ook de standjes van de ‘Warmste Wijk’ en het cohousing project in de Paterssite waren aanwezig.

 


Afscheidsconcert symfonisch orkest van de Academie | zondag 25 juni | 11u | tuin van de Paterskerk

 


Tentoonstelling Forum Da Vinci 27-28 mei

Op vrijdag 27.05 van 15u tot 19u en zaterdag van 14u tot 17u kan je in de paterskerk terecht voor een tentoonstelling van de eindwerken van leerlingen van Forum Da Vinci.
 


Opnames kortfilm ‘Levende Zielen’

Vooraleer de kerk wordt gerenoveerd en het klooster wordt afgebroken, komen deze sites nog eens in hun huidige staat in beeld in de kortfilmLevende Zielen’. Dit is een fictiefilm die door de bewoners van de Elisabethwijk in hun eigen wijk wordt gemaakt en waarin ondermeer de Paterskerk een prominente rol speelt.

De première vond plaats in de Paterskerk, en werd nadien vertoond op het Prins Leopoldplein tijdens het filmfestival Ciné Leopold.

 


Repaircafé en ‘Geef en Neemplein’
Repair Café

Het eerstvolgende Repaircafe vindt plaats op za 15/10/16 van 13:00 tot 17:00

Repaircafé en ‘Geef en Neemplein’ te Sint-Niklaas, zaal Familia, Truweelstraat.

… Repair Café’s zijn …
Gratis toegankelijke, regelmatig terugkerende bijeenkomsten die draaien rond (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en herstelmateriaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren op kleding, kleine meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed, computers, tuingerief, allerlei. Vrijwillige reparatiedeskundigen zijn aanwezig, zoals elektriciens, naaisters, timmerlieden en fietsenmakers.

Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze samen met de deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie, thee of een glas wijn en gaat helpen bij een reparatie van iemand anders of blijft gewoon gezellig kletsen aan de bar. Je kunt ook altijd inspiratie opdoen aan de leestafel, waar boeken over repareren en klussen ter inzage liggen.

… Repair Café is goed voor …
– Het milieu, verkleint de afvalberg en vermindert de CO2-uitstoot.
– Je portemonnee, onnodige uitgaven en een huis vol nieuwe spullen.
– Iedereen, want samen repareren is leuk, je ontmoet mensen uit je buurt, babbelt en maakt het gezellig.

… Meewerken op ons repair café …
Ben je zelf een klusser en wil je helpen? Contacteer ons dan op het nummer 0473 64 53 540473 64 53 54. We zoeken mensen voor het onthaal, reparaties van fietsen, elektro, computers, naad, hout, allerlei.

… Een geefplein is …
Een soort gratis rommelmarkt waar je spullen gratis weggeeft en meeneemt. Het principe is eenvoudig. Je komt langs naar het Geefplein en zet bruikbare spullen in de zaal. Nadien neus je nog wat rond, drinkt een kom soep of glas bier en neem je mee naar huis hetgeen je kan gebruiken of graag wilt.

… Neem maar gratis mee …
Iedere bezoeker neemt gratis mee wat hij/zij kan gebruiken. Neem enkel mee wat je echt gebruikt. De overschot van de goederen wordt opgehaald door kringwinkel Den Azalee.

… Wat is er welkom op ons Geefplein …
Alle spullen die niet kapot zijn zoals: kleding, schoenen, gordijnen, computers, werk-en tuinmateriaal, speelgoed, babygerief, elektro, fietsen, huishoudgerief, interieurspullen, boeken, …

Je kan je aanmelden aan het onthaal waar medewerkers je spullen in ontvangst nemen. Na controle worden de stukken op hun plaats gebracht. Er wordt zoveel weggegooid of het blijft ongebruikt staan in je kast of op zolder. Wat voor jou niet meer nuttig is, is voor een ander misschien een hulp of schat.

… Geven is …
Het mooiste gebaar dat er bestaat tussen mensen!

Dit Repair Café en Geef-en Neemplein is een initiatief van Transitie Sint-Niklaas, Solied vzw, Lets Sint-Niklaas. Met steun van Netwerk Bewust Verbruiken, Repair Café, MIWA, Den Azalee.

Meer info en kalender met activiteiten vind je op www.repaircafe.be en www.bewustverbruiken.be

 


Workshop vegetarische voeding

Op zaterdag 4 juli 2015 organiseerde EVA in samenwerking met buurtwerking Elisabethwijk een volledig vegetarische BBQ aan de Paterskerk.

De deelnemers, een mix van buurtbewoners en EVA-sympathisanten, werden eerst zelf aan het werk gezet tijdens korte workshops. Er werden onder andere slaatjes, taboulé, frisse groentjes, spiesjes en papillotten gemaakt.

De Paterskerk bood welkome verkoeling op deze hete dag. In de vooravond werden de tafels naar buiten verplaatst en konden we genieten van een aangename avondzon.

Graag geven we jullie het recept van de papillot met tofu (5 stuks) mee:

INGREDIENTEN
 • 250 g tofu
 • 1 wortel
 • 1/2courgette
 • 1/2prei
 • 1/2 rode paprika
 • Sojaroom
 • witte wijn
 • currypoeder
 • peper en zout
WERKWIJZE
 1. tofu in blokjes snijden
 2. groentjes in kleine blokjes snijden en prei op ringen
 3. alles verdelen over 5 zilverpapieren
 4. kruiden met peper, zout, curry
 5. pakketjes maken en scheut witte wijn en room erbij doen
 6. 20 min laten bakken op BBQ


Symfonisch orkest van de academie o.l.v. Kris Matthynssens

Vrijdag 26 juni 2015 trakteerde het orkest van de academie, die sinds vorig jaar onderdak hebben in de voormalige bibliotheek in de Truweelstraat, samen met de buurtwerking de buurtbewoners op een gratis concert.

En de buurt ging maar al te graag in op deze uitnodiging. Maar liefst 125 toehoorders namen plaats in de pas opengestelde tuin. Prachtige muziek in een fijne tuin, aangename temperatuur en een glaasje en hapje, wat heeft een mens nog meer nodig ?

Er is alvast goesting om dergelijk initiatief te herhalen.