Geveltuintjes

In het najaar van 2021 gaan we opnieuw aan de slag. Meer info volgt in mei 2021.

 


Kan uw straat nog wat groene rustpunten gebruiken?  Tover uw stoep dan om tot een heuse tegeltuin.

Voldoende groen in een stad is van levensbelang.  De beschikbare ruimte hiervoor is echter niet altijd in overvloed aanwezig.  Het openbaar domein dient immers met verschillende gebruikers te worden gedeeld en het aantal private tuinen in een stad is beperkt.

ABLLO vzw en het stadsbestuur denken dat tegeltuinen een oplossing kunnen bieden om bepaalde straten en buurten in de stad een groener uitzicht te geven.

Meer info: Brochure GEVELTUINTJES

 

VIER REDENEN OM EEN TEGELTUINTJE TE BEGINNEN

  1. Aangenamere leefomgeving: tegeltuinen maken van de stad een aangenamere plek om te vertoeven. Ze zijn een mooie aanvulling op de bomen en struiken in uw buurt.
  2. Meer groen: een tegeltuin zorgt voor meer natuur in de stad. U creëert een plekje waar vogels en insecten voedsel vinden of kunnen huizen.
  3. Verbetering van het klimaat en de luchtkwaliteit: planten zuiveren onze lucht. Ze produceren zuurstof en filteren fijn stof en uitlaatgassen. Bovendien houden de planten storende geluiden buiten en houden ze uw gevel groen.
  4. Begroening is goed voor uw gevel: de planten geven een natuurlijke bescherming tegen weer en wind. Ook grafitti maakt zo minder kans op uw gevel.

 

Let alvast op de volgende regels bij de aanleg:

  • Het tegeltuintje mag max. 50 cm breed en 1.2 m lang zijn (per volle 5 m gevellengte)
  • Blijf op 50 cm afstand van de aanpalende eigendom en hou tenminste 1 m voetpad vrij
  • Voorzie een opstaande boordsteen van max. 15 cm rond het tegeltuintje
  • Plant in uw tegeltuintje bij voorkeur inheemse soorten en geen stekelige planten of planten met een sterk wortelgestel.
  • TIP : Hou bij de keuze van uw planten ook een beetje rekening met uw buren. Zo is het fijn dat zij geen last hebben van een wat te uitbundig gevelgroen.

 

Een aanvraag indien kan via dit formulier. Geen plaats voor een tegeltuintje?  Ook met bloembakken op uw vensterbank kan u op een eenvoudige manier uw gevel opfleuren en de stad groener maken.

Neem zeker eens een kijkje op de website van het EcoHuis: www.antwerpen.be/ecohuis.

 

Contact: Buurtwerking Elisabethwijk | siri.vanhove@sint-niklaas.be | 03 778 37 36 | 0485 55 49 83