Erkenning

Cultuurprijs

Momenteel zijn we nu genomineerd voor de Cultuurprijs.

 


Publica Awards

Publica Award

Buurtwerking Elisabethwijk wint met kortfilmproject Levende Zielen een zilveren Publica Award.

Op 2 juni won de buurtwerking Elisabethwijk uit Sint-Niklaas op de Publica Night in Tour & Taxis in Brussel de zilveren Publica Award (de Matexi Award). De Matexi Award bekroont de meest verbindende buurtinitiatieven in België. De buurtwerking eindigde met hun sociaal-artistiek project, de kortfilm Levende Zielen (‘een buurt maakt een film’) dus op een mooie tweede plaats.

In de Elisabethwijk is de buurtwerking bezig met het maken van een kortfilm. De opnames werden zondag 22 mei afgerond. Het is een omvangrijk project waarbij ondertussen meer dan 150 bewoners op één of andere manier zijn betrokken. Regisseurs zijn Johan Dehandschutter en Francis Vanhoutte. De productie is in handen van Siri Van Hove.

Het is een sociaal-artistiek project waarbij het totstandkomingsproces even belangrijk is dan het resultaat. Op 6 augustus gaat de film in première tijdens het filmfestival Ciné Leopold dat in de Elisabethwijk voor de derde keer wordt georganiseerd. Ook op 20 augustus zal hij op hetzelfde festival te zien zijn. Daarna wordt hij ingestuurd naar een aantal filmfestivals.

De film is dus nog niet klaar maar heeft wel al zijn eerste prijs beet. Gisteren won de buurtwerking Elisabethwijk op de Publica Night in Tour & Taxis in Brussel de zilveren Publica Award (de Matexi Award). Niemand minder dan Herman Van Rompuy, voormalig voorzitter van de Europese Raad, maakte dit bekend. De Publica Awards bekronen overheidsinstanties en hun partners die streven naar een betere besteding van de overheidsopdrachten voor maatschappelijke en milieudoeleinden, naar het technisch meest vernieuwende openbare bouwwerk, naar het meest ‘ICT-connected’ overheidsproject, of naar het meest verbindend buurtinitiatief.

De jury, bestaande uit Tom Meeuws [directeur Vicinia), Mark Suykens (directeur WSG), Louise-Marie Bataille (secretaris-generaal van de UVCW), Eric Corijn [emeritus professor VUB) en Gaëtan Hannecart (CEO Matexi), nomineerde 10 projecten en het project Levende Zielen is dus bij de laureaten.

De beoordeling van de jury luidt: “De jury is onder de indruk van dit vrij groots en origineel sociaal-artistiek project. Naast de kansen op sociaal-culturele ontplooiing en de bewuste organisatie van burenbetrokkenheid, is de jury ook onder de indruk van de slimme manier waarop hier aan co-productie wordt gedaan en aan buurtbewuste voorbereiding op een lange termijn herontwikkelingsproject, Het sociale gaat hier letterlijk de fysieke ingreep vooraf. Dat creëert op een verbindende wijze een ongczicn draagvlak voor stadsontwikkeling. Daarom nomineert de jury vol overtuiging Levende Zielen.”

De groep buurtbewoners die het initiatief trekt is uiteraard zeer tevreden met deze lovende woorden van de jury. Samen met de Award kregen ze een cheque van 500 euro overhandigd.

zie ook Persbericht Stad Sint-Niklaas 03/06/2016 : Buurtwerking Elisabethwijk wint met kortfilmproject Levende Zielen een zilveren Publica Award