Stadsprijs Renovatie – Kijkdag

17mei2015

Kijkdag winnaar Kon. Elisabethlaan

Van 11 tot 17

Koningin Elisabethlaan 41 Sint-Niklaas

De stadsprijs voor renovatie, invulbouw en duurzaam bouwen is een origineel instrument dat het stadsbestuur jaarlijks hanteert om inwoners te stimuleren een stadswoning te onderhouden en te vernieuwen. Ook in 2014 was er voor dit initiatief veel belangstelling en waren de inzendingen van hoge kwaliteit.

Stadsprijs 2014

Aan de editie 2014 van deze wedstrijd namen 22 eigenaars deel. Vooraf werd een preselectie gemaakt van 22 naar 8. De jury bracht een plaatsbezoek aan de 8 geselecteerde panden.

Na dit plaatsbezoek was de jury van oordeel dat de inzendingen van een grote diversiteit zijn. Met algemene consensus werden drie projecten weerhouden, één in elke categorie, die bekroond worden met een prijs van 2.000 EUR. De geselecteerde projecten dragen omwille van hun voorbeeldfunctie, hun diverse aanpak en hun specifieke inbreng bij tot de bevordering van de stadsrenovatie, het stadsleven en het duurzaam bouwen.

Categorie renovatie

Voor de categorie renovatie gaat de prijs naar de woning aan Koningin Elisabethlaan 41, van Odette Krahel, met architect Jao Smet.

Deze verbouwing laat zich kenmerken als een hele lichte woning met een groot ruimtegevoel. Hiervoor is er geopteerd om een nieuwe volledig beglaasde achtergevel te creëren. Deze zone zorgt ervoor dat het tussenbordes van de trap, de keuken en de bijzondere kijkdoos in de slaapkamer één ruimtelijk geheel vormen. De voormalige donkere inkom- en trappenhal is nu opengewerkt en baadt in het licht en geeft een doorzicht naar de leefruimte. De patio, met schuifraam, kan als annex van de eetruimte worden aanzien en de zitruimte is voorzien van een groot openvouwbaar venster, waardoor de volledige breedte één geheel wordt met het aanpalend terras en tuin. De jury looft ook het behoud van de oorspronkelijke gevel in deze waardevolle wijk en het gebruik van eenvoudig en degelijk materiaal in deze heldere woning.

 

Kijkdag

De laureaten stellen op zondag 17 mei van 11 tot 17 uur hun woning open voor het publiek, dit met het oog op de voorbeeldfunctie van deze projecten in het kader van de stadsrenovatie en het duurzaam bouwen.

Terug naar lijst evenementen